Nederland kantelt de zorg met nieuwe zorgverzekering Zorgeloos

Donderdag 3 december had ik samen met mede zorgdenkers Eugen Oetringer en Koos Dirkse het privilege om aanwezig te mogen zijn bij een verjaardag. Een hele bijzondere verjaardag mag ik wel zeggen, want NL Kantelt was 1 jaar! Dit werd met een select gezelschap gevierd in Amsterdam in Pakhuis de Zwijger.

Het startte met een filmpje waarin te zien was dat veel mensen die out of the box denken als “The Crazy Ones” worden bestempeld maar in werkelijkheid hard nodig zijn om kantelingen voor elkaar te krijgen. Aan de zaal dan ook de vraag wat je bent: Koploper – Kantelaar – Verbinder. Tja, ik koos voor het derde en ja men mag mij gerust een Crazy One noemen.

Hierna kwam Jan Rotmans op het podium. Hij deed een paar mooie uitspraken. Zo zei hij dat “de meeste problemen aangepakt kunnen worden als je het financiële systeem aanpakt”. Hierover nadenkend moet ik erkennen dat veel problemen direct of indirect met geld te maken hebben.

De avond stond in het teken van leren, van elkaar leren, al die vernieuwers bijeen moeten bruggen bouwen, pilaren afbreken, door de kokers van “sectoren” heen gaan. De focus lag op het HOE. Hoe kunnen we dat voor elkaar krijgen?
Kijkend naar de zorg zie ik eveneens een enorme hoeveelheid kokers, evenals een aantal mogelijkheden tot samenwerking met gemeentes, onderwijs, woningbouw.

Eens per ongeveer 150 jaar is er een kanteling mogelijk, de laatste zeer geslaagde was de industriële revolutie. Nu is er wederom een kanteling nodig op heel veel vlakken om een duurzaam, vreedzaam en (financieel) gezond Nederland te kunnen ontwikkelen. Deze kanteling moet van onderaf komen en heeft zijn tijd nodig. Jan legt uit als transitie(des)kundige dat bij elke kanteling de eerste 20% het zwaarst is. Wanneer je eenmaal 20% mee hebt met een kanteling (voor Nederland geldt dan 2,5 miljoen mensen) dan gaat de andere 80% een stuk gemakkelijker. Ofwel je bent 80% van de tijd bezig met de eerste 20%. En Nederland gaat heel goed want we zitten volgens Jan gemiddeld op 10% van de kanteling.

Hierna kwam ook Yuri van der Geest op het podium. Hij vertelde over de kopie van Silicon Valey die gaat starten in Eindhoven, en dat er tegenwoordig kleine kastjes zijn die de voedingswaarden kunnen meten. Hij is er van overtuigd dat over 5 jaar bedrijven niet meer kunnen liegen, dat degene die liegen eruit liggen. En dat de overheid een faciliterende  rol gaat krijgen, als een soort “promotie engine” gaat werken, in opdracht van de burgers.
Ook zegt hij dat veel multinationals inmiddels de ernst van de situatie inzien en daarom veel geld doneren om de ontwikkelingen te sturen. Zij hebben niet meer zoveel vertrouwen dat de overheid in staat is om de problemen op te lossen en nemen (deels) de verantwoordelijkheid om dit zelf te doen.
Yuri voorspelde dat binnen 20 jaar 80% van onze banen zijn verdwenen en of sterk veranderd door nieuwe technologieën. De robotisering haalt ons in en mede daarom is hij groot voorstander van een basisinkomen.

Maar toen werd het toch echt tijd voor de klapper van de avond. Na een kort filmpje wordt onder de presentatie van Marcel Canoy de nieuwe zorgverzekering Zorgeloos gestart. Oprichters van Zorgeloos, te weten Jan Rotmans (Professor transitiekundige) Jos de Blok (buurtzorg oprichter) Marcel Canoy (econoom) en professor Mathieu Weggeman (hoogleraar organisatiekunde) willen met deze zorgverzekering de zorg gaan kantelen. Gestart is overigens een groot woord. Waar normaliter men eerst enorme beleidsstukken schrijft, kilo’s papier inlevert bij diverse instanties en daarna probeert de 10.000 mensen voor zich te winnen om de verzekering te mogen starten hebben de oprichters besloten eerst de 10.000 mensen voor zich te winnen en daarna de rest te gaan doen en de leden er zoveel mogelijk bij te betrekken.

Het streven was dit ledenaantal te behalen in 2016, maar ik denk dat ze deze al binnen een week binnen hebben want de teller staat na drie dagen al op ruim 3000 leden. Dat Nederland toe is aan deze kanteling blijkt dus wel, nu gaan we kijken of het Zorgeloos gaat lukken om de kanteling ook daadwerkelijk te bewerkstelligen. Want de zorgverzekering starten is een ding, het ombuigen van de overheidsregels zoals het DBC en vaststellen van de eigen bijdragen etc is heel wat anders om nog maar niet te spreken over de andere zorgverzekeringen die hier niet blij mee gaan zijn. Hiervoor hebben ze steun nodig, om een vuist te kunnen maken, om met zijn allen te zeggen tot hier en niet verder. Ik ga deze zorgverzekering in ieder geval steunen en hopen dat dit de kanteling van zorg naar welzijn kan geven.

Zou het niet geweldig zijn als de focus in de zorg niet op geld, ziektes, procedures en patiënten zit maar op welzijn, gezondheid, preventie en mensen?

Cynthia Reindersma

Dit bericht is geplaatst in event, zorg met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.