Hoe maken wij onze verander initiatieven uitvoerbaar?

Op 29 mei was ik bij de kick off van Rotterdam Kantelt, een boeiende bijeenkomst met enthousiaste mensen die grote sociaal maatschappelijke uitdagingen anders willen aanpakken.

Nu, anderhalf jaar na het oprichten van Nederland Kantelt valt op dat veranderinitiatieven op kleine schaal voor elkaar te krijgen zijn. Het lukt ook als je een gebied weet te vinden dat nog niet door regelgeving, bureaucratische processen, traditionele best practices en IT applicaties is dichtgetimmerd. Kijken wij naar die gebieden waar verandering eigenlijk nodig is, bij de overheid, de zorg, de politie en bij grotere ondernemingen, dan valt op dat veranderinitiatieven structureel op een overvloed aan obstakels vastlopen. Vandaar dat ik tijdens de kickoff een oefening mocht bijdragen. De oefening heeft als doel een fundament te creëren dat de weg voor de veranderinitiatieven vrij maakt.

Voor al degene die willen voorkomen dat hun initiatieven vastlopen en dus uitvoerbaar worden, hier (nogmaals) de oefening. Klik voor meer instructie op deze PDF

welke werkwijzen gebruiken wij

Heb je bij de eerste doorloop acht of meer werkwijzen uit de ene kolom gekozen en bij de tweede acht of meer uit de andere kolom? Dan zal duidelijk zijn dat de werkwijzen van de twee groepen haaks op elkaar staan. Dat veroorzaakt weerstand, heel veel weerstand. De emoties kunnen oog oplopen. Tot 2011 wist niemand hoe deze problematiek is op te lossen. Toen heeft Jurgen Appelo iets aan de complexiteitsmodellen van Stacey en Snowden toegevoegd.

Met deze toevoeging is het mogelijk voorstanders van werkwijzen uit de linker kolom met voorstanders van werkwijzen uit de rechter kolom op één lijn te brengen. Conflicten veranderen in gezamenlijke belangen. Een te verwachten bijwerking is een radicale afbouw van de onnodige bureaucratie en complexiteit, wat veel weerstand weghaalt. Zoals zo vaak bij complexe uitdagingen is het eigenlijk verbazingwekkend eenvoudig. Dat is wellicht de reden waarom het tot dusver geen aandacht had.

Op dit punt zou ik een ‘eenvoudig’ handvat kunnen aanreiken. Dat brengt mij bij mijn wellicht belangrijkste lesson learned van de afgelopen jaren:

Bij complexe uitdagingen zoals deze werken presentaties en het geschreven woord niet meer. Mensen haken af. Er is een leerproces nodig waarbij mensen zoveel mogelijk zelf inzichten opdoen. Pas als dit te veel gevraagd is kunnen inzichten worden aangedragen. Dat heeft dialoog en brainstorming nodig.

Als inzichten te vroeg worden aangedragen, dan is de mogelijkheid een verschil te maken (voorlopig) verkeken.

Op 29 mei was de uitdaging de boodschap met een klein aantal reacties uit het publiek plus interview over te brengen. Op basis van de reacties concludeer ik dat het op beperkte schaal lukte. Voor kanteling op grote schaal was het te beperkt. Vandaar dat ik het handvat pas aanreik als de dialoog heeft plaatsgevonden en de mogelijkheid voor brainstorming bestaat.

Vervolg

In samenwerking met Rotterdam Kantelt komt er een pilot workshop met het handvat en brainstorming. Deze wordt binnenkort aangekondigd via de meet up Rotterdam Kantelt. Belangrijk is een goede mix met voorstanders van werkwijzen uit de linker kolom en voorstanders uit de rechter kolom. Heb je interesse? Laat het ons dan weten door op deze blog post te reageren of via hallo@rotterdam-kantelt.nl (het aantal plaatsen is beperkt).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *