Dienstplicht discussie en normen: Super Nanny weet wat werkt

Op 2 juli stond er een groot artikel in het AD over de herinvoering van de dienstplicht. Het werd voorgesteld als een manier om jongeren weer normen te leren. Op 11 juli verscheen er een vervolg. Ook wij hebben een kind dat gedragsproblemen had. Er was sprake van dagelijkse emotionele uitbarstingen (ADHD). Toen werd ons aangeboden een gedragstraining bij een GGZ-instelling te volgen. Wij leerden dezelfde technieken die bij Super Nanny uitzendingen (‘Eerste hulp bij opvoeden’)  te zien zijn. Het werkt! Wat ons opviel: als de kinderen puber zijn is het te laat! 

Is het niet verbazingwekkend? Op school leren wij van alles, behalve dat ene ding: hoe voed je je kinderen op? Wat ons werd aangeboden waren een tiental avondsessies waar wij, samen met nog vier ouderparen, de Super Nanny technieken leerden. Na iedere sessie hadden we het thuis toegepast. Bij de eerstvolgende keer hadden wij besproken hoe het eventueel beter kon. Een deel van deze technieken hadden wij al toepast. Maar dat was onvoldoende. Er was sprake van een drempel.

Voorbij de drempel werd dit het resultaat: de dagelijkse uitbarstingen gingen terug op een niveau waar net geen medicatie nodig was. Uiteraard hebben wij het bij al onze kinderen toegepast. Wat ons als ouders opviel was dat er een leeftijd bestaat tot wanneer kinderen kunnen leren wat mag en wat niet mag. Als ze puber zijn is het vele keren moeilijker en eigenlijk te laat.

Wat ons verder verbaasd is het volgende: hoe kan het dat de dienstplicht wel in de publieke discussie is, een partij bereid is enorme financiële middelen uit te trekken (die op andere plekken weer bezuinigd moeten worden) en er geen aandacht is voor deze nogal eenvoudige training? Wordt het niet eens tijd  de ‘eenvoudige’ weg te volgen? Is het niet hoog tijd deze training in te zetten om te voorkomen dat jonge mensen vatbaar worden voor radicale zienswijzen en naar bijvoorbeeld Syrië vertrekken?

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.